Absorbent mi ze všeho nejvíce připomínal amarouny, říká pěstitelka z Vysočiny

Semínka microgreens kyjovské firmy inGreen vyzkoušela také Helena Zelená Křížová z malé vesnice na Vysočině. Na pěstební sety však zpočátku pohlížela poněkud rozpačitě. Zahrádka je prostě zahrádka.

Máme domek se zahrádou, takže po celou sezonu jíme zeleninu i ovoce, kterém si sami vypěstujeme. V zimě nám však čerstvá zelenina chybí, i když se dá leccos koupit v obchodech, tak vlastnoručně vypěstovaná je nejlepší. Vím, co jím. Přiznám se, že zpočátku jsem byla k pěstování microgreens v absorbentu nedůvěřivá, ba přímo skeptická. Gel podobný amarounům, potravině slavných Návštěvníků, mi pro výživu a růst rostlinek na první pohled nepřipadal nejvhodnější. Ale zkusila jsem to,“ popsala Helena Zelená Křížová se vzpomínkou na to, jak do tuhého gelu nerozhodně píchala prstem.

Jednoduchý postup

Naopak kvitovala skutečnost, že návod je tak jednoduchý, že podle něj semínka vyseje i malé dítě. Nasypat absorbent do misky a zalít vodou.

A amarouny jsou na světě. Pro ty z nás, kteří nesnáší vážení, měření a podobné zdržovací manévry, je poznámka asi 10 milimetrů pod vrchní okraj misky (přeloženo centimetr pod okraj) to nejlepší a nejjednodušší. Pak už jen povrch posypat semínky, zavíčkovat a nechat odpočinout. Podobně jako když připravuji kynuté těsto a musím nejprve udělat kvásek,“ uvedla žena.

Konzumace za pár dnů

Poté, co semínka vyklíčila a začala růst, sledovala, jak rychle to bude. „Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat, během pár dnů byly rostlinky dost velké na to, aby se daly využít v kuchyni. Čerstvé rostlinky každý nejvíce ocení v zimě, navíc mají všestranné využití. Dají se použít na namazané pečivo, ochutí polévku, obohatí hlavní chod. Jen do sladkých výrobků se moc nehodí. Ale třeba začne firma inGreen časem nabízet i pěstování vanilkovníku, kakaovníku nebo skořicovníku,“ dodala s úsměvem Helena Zelená Křížová.