Ke zdravému životnímu stylu podle foodblogerky microgreens patří

Microgreens používám pravidelně už asi dva roky, ne pouze jako ozdobu jídel, která fotím pro svůj food blog, ale i pro vysoký obsah nutričních látek, které mladé rostlinky obsahují. Dlouhodobě se zajímám o zdravý životní styl a microgreens do něj bezesporu patří,“ říká influencerka a foodblogerka Kateřina Jašková provozující instagramový profil Milluji, který se zaměřuje nejenom na rady do kuchyně a recepty, ale i Krabičkuj spojený s jídly vhodnými do krabiček a souvisejícími s nutričně vyváženým a pravidelným stravováním. A samozřejmě také vizuálně lákavým, protože jíme i očima…   

První zkušenost s microgreens udělala s již vypěstovanými rostlinkami, k pěstebním setům se semínky v živném gelu kyjovské společnosti inGreen se Kateřina poprvé dostala o něco později, když set její dcerka obdržela jako dárek. Poté objevila a vyzkoušela i další druhy semínek, jež pěstební sety obsahují.

Microgreens používám obecně na dozdobení různých jídel, například těstovin, polévek, omáček, luštěnin, ale třeba i na chleba s pomazánkou, třeba ředkvičkovou, to je pak i hezky barevné, a podobně. S výjimkou salátů rostlinky přidávám snad všude, stále mám nějaké kelímky rozpěstované. Jídlo s microgreens efektně vypadá a navíc mu přidají na výživové hodnotě,“ popsala Kateřina Jašková s tím, že naopak křehké rostlinky nepoužívá v teplé kuchyni, aby vařením nedošlo ke ztrátě cenných živin.

Vzhledem ke skutečnosti, že nabídka semínek v pěstebních setech je poměrně široká, odráží se to i na škále různých chutí – každému nejvíce chutná něco jiného a experimentovat je možné i  tím, pro který pokrm se ten který druh microgreens hodí nejlépe.

Osobně mám nejraději červené zelí nebo kedluben, který není tolik výrazný a má jemnou chuť, ale také brokolici, která se řadí mezi takzvané superpotraviny a u níž vím, že příznivě působí na zažívání. Řeřichu, brutnák nebo hořčici bych asi nedávala dětem, tam je chuť hodně výrazná,“ vyjmenovala Kateřina Jašková.

Ostatně také její šestiletá i tříletá dcerka už semínka, z nichž za pár dní vyrostou křehké výhonky bez hlíny či zalévání, znají. „Pro děti je zajímavé sledovat proces klíčení a růstu, a protože starší dcerka už pomáhá v kuchyni, ví, jak semínka vyklíčí a pak z nich vyrostou rostlinky, které můžeme sníst. Navíc microgreens dobře vypadá, je zdravé a jeho pěstování je zábava,“ doplnila foodblogerka.


Vyzkoušejte recepty podle foodblogerky, inspirace s microgreens níže v galerii.🌱

Pečené batáty s čedarem, rajčatovo-mangovou salsou a avokádovým dipem - zde.

Topinková zeleninová směs s rostlinnými nudličkami - zde.

Dokonalá mrkvová pomazánka - zde

Nové recepty najdete i na profilu hero-hero