Křehké výhonky microgreens děti nadchly, říká autorka projektu Tvořivé maminky

Nejenom sama v rámci své profese, ale také s dětmi si vyzkoušela pěstování rostlinek microgreens Barbora Parimuchová. Kreativní grafička a autorka projektu Tvořivé maminky pěstování rovněž zdokumentovala prostřednictvím videí, která natáčí pro facebook či instagram. „Tvořivé maminky jsou moje volnočasová aktivita a co se týče microgreens, pěstování mě zaujalo i proto, že je to něco, co mohou vyzkoušet a zvládnout i malé děti,“ popsala Barbora Parimuchová.

Pěstování microgreens je hra(čka)

Zasít semínka do živného gelu a čekat, až vzejdou a vyrostou z nich oddenky, si vyzkoušely i její děti ve věku tři a šest let. Nejdříve doma a pak i s dalšími dětmi v mateřské školce. „Moje děti navštěvují lesní školku, takže jsou do objevování přírody, pěstování a podobných věcí zapálené. Jeden pěstební set k vyzkoušení jsem jim proto dala s sebou i do školky a všechny děti pěstování nadchlo. Chuť vypěstovaných rostlinek byla sice trochu ostřejší, ale hlavně chlapcům moc chutnaly – snědli je všechny. Pěstování microgreens je vlastně taková hra s konkrétními výsledky. Osobně mě na něm nejvíce zaujalo, že je v podstatě bezúdržbové. Když si děti například daly naklíčit řeřichu na vatu, buď ji přelily, anebo naopak zapomněly zalít, a často tak k samotnému procesu klíčení a růstu vůbec nedošlo. Microgreens oproti tomu vyroste vždycky a každému,“ dodala s úsměvem mladá žena.

Nejlepší jsou za syrova

Výsledný produkt, tedy křehké a křupavé výhonky plné vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, obvykle konzumuje v syrovém stavu. „Microgreens bych nevařila, to by podle mě byla škoda. Takže co se týče použití, nejlépe klasicky na chleba, aby se vitamíny uchovaly, ale i třeba jako posyp krémové polévky, případně rostlinky pikantnější chuti přidat na burgery nebo k vařené zelenině pro zvýraznění chuti. Možností je mnoho, kreativitě se meze nekladou, záleží, co komu nejvíce chutná,“ vyjádřila se Barbora Parimuchová.