Líná kuchařka Veronika F.: Rozpěstované misky s microgreens mám doma celoročně
Nejčastěji na pečivo využívá několikadenní rostlinky microgreens z pěstebních setů kyjovské společnosti inGreen Veronika Fúsková, autorka blogu Dětem zdravě a také publikace Kuchařka pro líné rodiče, jež je návodem pro ty, kteří chtějí vařit chutně a zdravě, ale současně v kuchyni nestrávit více času, než je bezpodmínečně nutné.
„Pěstební sety od inGreenu používám už minimálně dva roky, asi už od doby, kdy je začali produkovat a objevily se i na Scuku nebo v prodejnách se zdravou výživou. Celoročně mám doma nějaké rozpěstované misky. Když jsem s nimi začínala, především mě zaujalo, že v microgreens je vysoká koncentrace zdraví prospěšných látek, protože nejsem tak úplně příznivcem výživových doplňků v kapsličkách, ale spíše v přirozené formě,“ přiblížila Veronika Fúsková s tím, že doma nejčastěji microgreens používá na pečivo s nejrůznějšími pomazánkami či na míchaná vejce. V obliběcelé rodiny se těší také chléb potřený ajvarem, na něm ztracené vejce a to celé posypané microgreens.
„Já mám raději ostřejší chutě, děti zase klasiku, která moc nepálí. I když máme zahrádku, microgreens doma pěstujeme celoročně, i v létě, dá se jimi posypat třeba také čerstvý zeleninový salát. Pořídili jsme si i pěstební misky pro opakované používání, takže dokupujeme jenom semínka a absorbent,“ upřesnila mladá žena.
Microgreens Veronika prezentující se na sociálních sítích coby Líná kuchařka používá i na dozdobení některých jídel připravených podle svých receptů při jejich focení, protože to vypadá hezky, je to zdravé a chutné. Mimo ně jsou při focení jejími favority rovněž jedlé květy, především violky.
„Co se týče přípravy rychlých, zdravých, chutných a výživově hodnotných pokrmů, od začátku se snažím prezentovat, že člověk nemusí v kuchyni strávit hodiny, aby se kvalitně najedl. Inspirovaly mě k tomu stesky maminek v různých skupinách na sociálních sítích, které si stěžovaly, že pro své miminko nestíhají ani uvařit příkrm, jako jsou třeba brambory s mrkví, protože to zabere příliš času. Což je samozřejmě nesmysl, a proto jsem se tehdy rozhodla ukázat, že to opravdu není problém. Nejdříve jsem začala s jednoduchými jídly pro děti, pak jsem přidala další pokrmy, na kterých si pochutná celá rodina, od snídaní přes svačiny, obědy i večeře,“ doplnila maminka devítiletého chlapce a tříleté holčičky.