Microgreens je i pro lidi, kteří klasickou zeleninu moc nemusí, říká výživová poradkyně
K dozdobení hlavního jídla či jako chutné obohacení pokrmů o potřebné živiny, vitamíny a minerály doporučuje rostlinky microgreens z pěstebních setů společnosti inGreen výživová poradkyně Helena Vávrová. „Jednoznačně bych se ale přiklonila k jejich využití v čerstvé podobě, bez další tepelné úpravy, aby nedošlo ke zbytečnému znehodnocení výživných látek,“ upozornila.
Právě čerstvost u křehkých výhonků rostlinek, které lze za pár dnů vypěstovat doma bez hlíny i nutnosti zalévání, vnímá jako největší bonus. „Microgreens je vhodnou volbou i pro lidi, kterým klasická čerstvá zelenina příliš nechutná, takže si ji běžně nedají ve formě salátu nebo velké přílohy k jídlu. Microgreens jim však zajistí potřebné minerály, vitamíny i antioxidanty, které jsou v těchto mladých rostlinkách v koncentrované podobě, a pokud jich bude více než jen několik snítek na ozdobu, obohatí si svůj jídelníček i o důležitou vlákninu. A co se týče čerstvosti – když člověk microgreens ostříhá nebo utrhne a vzápětí zkonzumuje, čerstvější už to být nemůže,“ upřesnila s úsměvem výživová poradkyně.
Helena Vávrová na microgreens od inGreenu narazila prostřednictvím instagramu a už z podstaty její profese ji myšlenka zaujala. Začala proto zjišťovat další podrobnosti o tomto způsobu pěstování rostlinek plných živin a minerálů a samozřejmě si jej chtěla vyzkoušet.
„Jako první jsem si nakonec vybrala ředkev, protože jsem nevěděla, co mám ze širokého sortimentu zvolit. Potěšilo mě také to, že pěstební sety jsou kompletně připravené, není už třeba nic dalšího dokupovat, pěstování samo o sobě je jednoduché, příjemné a zvládnou ho i děti. Zapojila jsem také ty svoje, protože jsem jim současně mohla názorně ukázat, jak vývoj rostlinky probíhá. Jde o velmi rychlý proces, změny je možné sledovat ne po dnech, ale přímo po hodinách, což se dětem moc líbí. A když se ještě k pěstování microgreens použijí průhledné kelímky, v živném gelu je vidět i rozrůstání kořínků. Na zahrádce jednotlivé fáze růstu trvají podstatně déle a nejsou tak zřetelné,“ vyjádřila se Helena Vávrová s tím, že microgreens už vyzkoušela třeba do rizota, kuřecí směsi, ale třeba i na vařené brambory nebo do sendvičů či obložených baget. „Potěšilo mě také to, že dceři, která jinak dost druhů zeleniny nemá v oblibě, křehké výhonky velice zachutnaly. Předpokládám, že je to i tím, že se na jejich pěstování sama podílela a celý proces klíčení a růstu sledovala,“ doplnila výživová poradkyně.