Microgreens se uplatní i v teplé kuchyni...

...ochutnejte například speciální omáčku!

Nejenom na chleba s máslem anebo k dozdobení talíře s hotovým pokrmem mohou posloužit mladé rostlinky microgreens z pěstebních setů produkovaných kyjovskou společností inGreen. Své o tom ví také Honza Zbořil, který se s oblibou věnuje vaření, takže záhy microgreens zařadil do svých oblíbených receptů.  

Je to klasická rostlina, takže jako taková může být i tepelně upravována. Microgreens jsem přidal například do knedlíků, různých omáček nebo polévek a mohu říct, že výsledná chuť mě příjemně překvapila. Bylo to něco úplně nového. Pokud bych měl srovnat microgreens s klasickými bylinkami ze zahrádky, tak chuť microgreens je v jídlech výraznější, ale zároveň jsou i jemnější,“ prozradil Honza Zbořil.

Recepty s fantazií

Jako většina mužů v kuchyni se na rozdíl od žen příliš nedrží přesných receptů, ale často a rád při vaření experimentuje. A to i s microgreens. Podle dosavadních zkušeností se křehké zelené rostlinky dají přidat prakticky do jakéhokoliv pokrmu, jejich použití je variabilní a nabízí takřka nepřeberné množství možností, kde vyzkoušet novou chuť. Proto se hodí mít vždy v zásobě nějaký rozpěstovaný kelímek, nebo ještě lépe více kelímků, aby testování dalších pokrmů mohlo kontinuálně pokračovat.

Omáčka i knedlíky

A které druhy microgreens se v teplé kuchyni osvědčily nejlépe, případně jaké množství rostlinek je do určitého pokrmu potřeba? „Co se týče druhů microgreens, zajímavě chutnají všechny, které jsem zatím vyzkoušel, takže v tomto ohledu jsem je moc nerozlišoval. Ohledně množství jsem například do knedlíků použil obsah jednoho kelímku, stejně i k dochucení základu omáčky, která tak nejenom získá úplně jinou chuť, ale i barvu, takže je pak zelená. Jednoduše experimentuji, do jakých jídel se rostlinky nejlépe hodí a co mi bude nejvíce chutnat. Využití microgreens v teplé kuchyni má opravdu široké rozpětí. Plánuji ho vyzkoušet také třeba v leču nebo v zapečených bramborách,“ doplnil Honza Zbořil. 

Mimo omáčku s microgreens vyzkoušejte i netradiční knedlíky podle receptu od Honzy. Inspirujte se a dejte nám vědět, jak se vám dařilo… 

Přílohové knedlíky s microgreens

  • 4 vejce 
  • 200 g hrubé mouky 
  • 16 plátků toustového chleba
  • 200 ml mléka 
  • pepř
  • 2 lžičky soli 
  • bazalka 
  • microgreens Mizuna červená (kelímek) 

Rozmixujte bazalku a mizunu, poté nakrájejte na kostičky toustový chléb. Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte pomocí robotu. Následně si připravte potravinářskou fólii, do které vložte směs a zaviňte ji do tvaru podlouhlého knedlíku. Konce fólie zafixujte provázkem, aby obsah při vaření nevytekl. Knedlík pak vařte ve vodě 15 minut. 

Další recepty od Honzy můžete sledovat i na jeho Instagramu