Microgreens se uplatní i v teplé kuchyni...
...ochutnejte například speciální omáčku!
Nejenom na chleba s máslem anebo k dozdobení talíře s hotovým pokrmem mohou posloužit mladé rostlinky microgreens z pěstebních setů produkovaných kyjovskou společností inGreen. Své o tom ví také Honza Zbořil, který se s oblibou věnuje vaření, takže záhy microgreens zařadil do svých oblíbených receptů.
„Je to klasická rostlina, takže jako taková může být i tepelně upravována. Microgreens jsem přidal například do knedlíků, různých omáček nebo polévek a mohu říct, že výsledná chuť mě příjemně překvapila. Bylo to něco úplně nového. Pokud bych měl srovnat microgreens s klasickými bylinkami ze zahrádky, tak chuť microgreens je v jídlech výraznější, ale zároveň jsou i jemnější,“ prozradil Honza Zbořil.
Recepty s fantazií
Jako většina mužů v kuchyni se na rozdíl od žen příliš nedrží přesných receptů, ale často a rád při vaření experimentuje. A to i s microgreens. Podle dosavadních zkušeností se křehké zelené rostlinky dají přidat prakticky do jakéhokoliv pokrmu, jejich použití je variabilní a nabízí takřka nepřeberné množství možností, kde vyzkoušet novou chuť. Proto se hodí mít vždy v zásobě nějaký rozpěstovaný kelímek, nebo ještě lépe více kelímků, aby testování dalších pokrmů mohlo kontinuálně pokračovat.
Omáčka i knedlíky
A které druhy microgreens se v teplé kuchyni osvědčily nejlépe, případně jaké množství rostlinek je do určitého pokrmu potřeba? „Co se týče druhů microgreens, zajímavě chutnají všechny, které jsem zatím vyzkoušel, takže v tomto ohledu jsem je moc nerozlišoval. Ohledně množství jsem například do knedlíků použil obsah jednoho kelímku, stejně i k dochucení základu omáčky, která tak nejenom získá úplně jinou chuť, ale i barvu, takže je pak zelená. Jednoduše experimentuji, do jakých jídel se rostlinky nejlépe hodí a co mi bude nejvíce chutnat. Využití microgreens v teplé kuchyni má opravdu široké rozpětí. Plánuji ho vyzkoušet také třeba v leču nebo v zapečených bramborách,“ doplnil Honza Zbořil.
Mimo omáčku s microgreens vyzkoušejte i netradiční knedlíky podle receptu od Honzy. Inspirujte se a dejte nám vědět, jak se vám dařilo…
Přílohové knedlíky s microgreens
- 4 vejce
- 200 g hrubé mouky
- 16 plátků toustového chleba
- 200 ml mléka
- pepř
- 2 lžičky soli
- bazalka
- microgreens Mizuna červená (kelímek)
Rozmixujte bazalku a mizunu, poté nakrájejte na kostičky toustový chléb. Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte pomocí robotu. Následně si připravte potravinářskou fólii, do které vložte směs a zaviňte ji do tvaru podlouhlého knedlíku. Konce fólie zafixujte provázkem, aby obsah při vaření nevytekl. Knedlík pak vařte ve vodě 15 minut.
Další recepty od Honzy můžete sledovat i na jeho Instagramu.