Trhy: V neděli 18. května 2025 se zúčastníme prodejní výstavy Flora Fauna Zahrada v Břeclavi. 🌱😉

Pěstitel: Pokusy se semínky microgreens byly zajímavou, ale také chutnou zkušeností

Zkušenost s pěstováním rostlinek microgreens udělal v nedávné době také Petr Jirků ze Svitav. Kelímků z pěstebních setů založil pro jistotu vícero. „Tak především zadání znělo jasně. Vyzkoušet co možná nejvíce semínek různých rostlin,“ prohlásil s úsměvem muž. „Ale je pravda, že mě samotného zajímalo, která ze semínek budou klíčit a následně růst nejrychleji. Nejlépe klíčila a rostla taková ta klasika – hořčice, ředkvička, kedluben. Obecně ale mohu říct, že čím jsou větší semínka, tím byl proces klíčení a růstu rychlejší, u těch malých to trvalo o několik dnů déle, než rostlinky dospěly ke sklizni,“ přiblížil Petr Jirků.

Vyzkoušel i různé „urychlovače“ klíčení a růstu, aby zjistil, že semínka nasypaná na živný gel vyklíčí rychleji, když je ještě před zavíčkováním kelímku pokropí vodou. „Je tam pak větší vlhkost, takže mikroklima potřebné ke klíčení vznikne rychleji. Co se týče růstu, o něco rychleji rostly microgreens v kelímcích, které jsem osvětloval lampičkou, takže měly více světla a asi i tepla,“ vyjádřil se pěstitel. 🌱

Svoje ostříhané výpěstky poté použil ve vlastní kuchyni, především k dozdobení pokrmů, a protože microgreens měl k dispozici poměrně dost, rozhodně nešlo pouze o pár snítek. „V mém případě se o nějakém vaření ani hovořit nedá – to opravdu není moje parketa. Takže když jsem měl zaznamenat, na co jsem microgreens použil, byla to s výjimkou pizzy jenom studená kuchyně, tedy v překladu chleba s něčím. Ale rostlinky nasypané na jídle nejenom lákavě vypadaly, ale také skvěle chutnaly,“ doplnil Petr Jirků. 🍕🥪