Sice nevím, co přesně mi vyrostlo, ale microgreens nám moc chutná, říká další z pěstitelek

Pouhých několik dnů staré zelené rostlinky, které vyrostou bez hlíny a zalévání, překvapily Evu Fialovou z Jihlavy. „Dostala jsem několik balení semínek a absorbentu k vyzkoušení, no tak jsem to prostě podle návodu zkusila. Bylo mi řečeno, že pěstování zvládne i dítě, natož ženská, která má vlastní zahrádku a je zvyklá pěstovat,“ prohlásila s úsměvem Eva Fialová a dodala, že do té doby, než otestovala pěstební sety kyjovské společnosti inGreen, měla o microgreens pouze mlhavé povědomí.

Tušila jsem, že je to nějak vzdáleně spojené s klíčky, prostě jsem věděla, že je možné vypěstovat a konzumovat mladé rostlinky s koncentrovaným obsahem vitamínů a minerálů, které ze semínek vyrostou třeba už za týden, možná i o něco dříve, ale nevěděla jsem, že k tomu není potřeba hlína a ani zálivka,“ upřesnila žena.

S nově nabytými teoretickými vědomostmi se Eva s nadšením pustila do pěstování. Semínka zasetá v gelu v miskách umístila na okenní parapet nad radiátor ústředního topení a netrpělivě čekala, co se bude dít dál. „Byla jsem zvědavá a zrovna jsem byla doma s nemocným synem, takže jsem semínka kontrolovala co pár hodin. Zasela jsem je dopoledne, a i když se víčka, která mají být na kelímku prvních osmačtyřicet hodin, za nějakou dobu trochu orosila, už večer bylo přes ně vidět, že v některých kelímcích pár semínek prasklo a začaly z nich vylézat klíčky. Všimla jsem si, že čím větší semínka, tím rychleji začala klíčit a rostlinky následně rostly,“ přidala svoji zkušenost Eva Fialová.   

Microgreens byly podle druhu použitých semínek vhodné ke konzumaci za čtyři až šest dní. Ač jinak jsem všechno pečlivě sledovala, netušila jsem, jaké rostliny v jednotlivých kelímcích vyrostly, neměla jsem tam žádné cedulky. V tomto ohledu tedy nemohu dělat závěry co do chuti jednotlivých druhů mikrobylinek, ale rozhodně jsme doma snědli všechno, co mi vyrostlo, a bylo to moc dobré,“ konstatovala žena.

Vzhledem k tomu, že microgreens bylo naráz větší množství, našly u Fialů uplatnění v různých pokrmech. Částí ostříhaných zelených rostlinek tak byla v jednom dni dochucena „snídaňová“ míchaná vejce, ale i čerstvý chléb s máslem, případně talíře naplněné bramborovou polévkou.Pěstování je rychlé, a pokud je skutečně pravda, že několikadenní rostlinky jsou tak zdravé, hodláme je využívat i nadále. Chuť microgreens je opravdu skvělá a dnes už mohu ze zkušenosti sama říct, že jejich pěstování zvládne opravdu každý,“ upřesnila Eva Fialová.